Aslanlar hakkında bilgi


Aslanlar sahra altı Afrika’nın otlaklarında, ovalarında ve açık ormanlık alanlarda yaşayan dünyadaki ikinci en büyük kedi. Yakından alakalı ve çok benzer bir vücut türüne sahip olan kaplan tarafından hafifçe cüretkendir.

Diğer kedilerin aksine aslanlar çok sosyal hayvanlardır. Yaklaşık 30 aslanın gurur olarak adlandırdığı gruplar halinde yaşıyorlar. Bir grup, üç erkeğe, bir düzinedeki ilgili dişilere ve gençlerine aittir. Grubun büyüklüğü yiyecek ve suyun mevcudiyetine göre belirlenir. Kaynaklar azsa grup daha da küçülür.

Grup üyeleri kükreyerek birbirlerini takip eder. Hem erkekler hem de kadınlar, 8 km’ye (5 mil) uzakta duyulabilen çok güçlü bir kükreme sahip.

Grup içinde erkekler ve kadınlar çok farklı roller üstlenirler. Erkek aslanlar kendi topraklarını ve yavrularını korumak için vakit harcarlar. 260 km²  kadar büyük olabilen topraklarını, kükreyerek idrarla işaretleyerek ve davetsiz misafirleri peşinde koşarak sınırlarını koruyorlar. Erkek aslanlara özgü kalın manaları, meydan okuyanlarla savaştıklarında boynunu korur.

Aslanların Yiyecek Sıralaması

Aslanlar, grubun birincil avcılarıdır. Erkeklerden daha küçük ve daha çeviktirler. Fakat avları hala onlardan daha hızlı olduğu için, bir hayvanı indirmek için takım çalışması kullanıyorlar. Havalanarak, yarım daire oluştururlar, daha küçük, daha zayıf aslanlar avı merkeze doğru dolaştırırlar. Sonra daha güçlü kadınlar hayvanları yere devirip öldürürler.

Aslanlar genellikle geceleri avlanırlar. Avlarına antiloplar, manda, zebralar, genç filler , gergedanlar, suaygırları , vahşi domuzlar, timsahlar ve zürafalar dahildir . Fakat bazen fareler, kuşlar, karanfiller, kertenkele ve kaplumbağa gibi daha küçük avlar yiyorlar.

Başarılı bir avdan sonra grup içindeki tüm aslanlar yemeklerini paylaşırlar. Ancak yetişkin erkekler ilk iddiayı alarak, ardından da dişiler, ve en sonunda yavruları takip eden bir sıralama emri var.

Aslanların çabucak çalışan bir sindirim sistemi var. her gün su içerler. Ancak, avlarının mide içeriğinden nem getirerek içmeden 4-5 gün geçebilirler.

Günün 16-20 saatini uyurken veya dinliyorken, aslanlar büyük kedilerin en katı olanlarıdır. Ayakları yukarıya sırt üstü yatıyorlar. Tempere ederken, birbirlerine karşı çok sevecenler, kafaları ovuşturur, tımar yaparlar.

dişi aslan her seferinde 2-3 yavrusunu doğurur. Genellikle bir çift kadın aynı zamanda doğum yapar. Sonra yavrular birlikte büyütülür, bazen de birlikte emzirirler.

Sırtlan, leopar ve siyah destekli çakal gibi avcılara karşı savunmasız olan yavrular % 60-70 oranında ölüm oranına sahiptir. Bazen manda gibi büyük hayvanlar tarafından çiğneniyorlar. Ayrıca, başka bir grup erkek aslan yavruları gördüğünde, tüm yavruları öldürürler, böylece dişi aslanları  kendilerine çekebilirler.

Dişi yavrular, yaşlandıkça grubuyla birlikte kalırlar. İki yaşlarında, yetenekli avcılar olurlar. Fakat genç erkekler o yaştaki gururdan kurtulmuşlardır. Lisans grupları oluşturur ve diğer gururların erkek aslanlarına meydan okuyacak güçte olana kadar göç eden sürüleri izlerler. Genel olarak, bir grup erkek, başka bir lisans grubunun üstesinden gelmeden yaklaşık üç yıl gururla iktidarda kalır.


Like it? Share with your friends!

0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir